PARKER, CO - AUGUST 17:  A fan celebrates on the 18th hole as Catriona Matthew of Scotland and Caroline Masson of Germany halved their match with Lizette Salas and Brittany Linciome of the United States Team during the morning foursomes matches at the 2013 Solheim Cup on August 17, 2013 at the Colorado Golf Club in Parker, Colorado.  (Photo by Doug Pensinger/Getty Images)

Nu er det Solheim Cup-tid

At have hjemmebane gør en forskel i holdsport – i en individuel sportsgren som golf har de sjældent nogen betydning.

Rory McIlroy voksede op lige ved siden af Royal Portrush i Nordirland, men det hjalp ikke hans spil under The Open, sådan som man ellers skulle have troet.

Men sæt ’hold’ og ’golf’ sammen: Så har vi balleden – på den gode måde.

Når Solheim Cup fredag begynder på Gleneagles i Skotland vil den stå på ens spilletøj, rivalitet spillerne imellem samt støjende, udklædte og ansigtsmalede fans.

Der vil ikke ligefrem være buh-råb. men dog en del tilråb, når amerikanerne slår dårlige slag – og dødstille, når de slår gode. Og naturligvis den obligatoriske: “Olé. Olé-olé-olé!” hver gang Europa har vundet et hul.

Så er der vejret. Akkurat som nordeuropæiske fodboldhold har visse fordele frem for sydeuropæiske/brasilianske hold, så vil de europæiske kvinder have en decideret fordel i Skotland, hvor de højeste temperaturer vil ligge omkring 15 grader, og hvor der ventes nogen regn.

“Det er ’Fordel Europa’ denne gang, 100 procent,” sagde Karen Stupples. Hun er tv-kommentator for amerikanske Golf Channel og spillede to gange Solheim Cup for Europa.

“Jeg siger ikke, at fansene vil opføre sig lige så aggressivt, som nogle hjemmebane-fans har gjort ved Ryder Cup. Men da jeg første gang var med, overraskede det mig, at der blev jublet, når du slog et dårligt slag.”

”Når du er på udebane, er det ret chokerende, første gang det sker. Du forventer det nok, men først når du selv har oplevet det, ved du, hvordan det påvirker dig. Og jeg kan sige så meget: Det føles ikke godt.”

“Jovist har de unge amerikanske spillere en hel del erfaring, men de har ikke erfaringer i DEN sammenhæng. Og samtidig vil de europæiske rookies – og der er færre af dem end i Team USA – ikke opleve tilskuere, der er imod dem,” sagde Stupples.

Hvor meget er hjemmebanefordelen så værd i en match som denne? De fleste bookmakere i Las Vegas har Europa som favorit – og de tænker kun på penge.

Er man nogenlunde neutral, ikke-gamblende tilskuer og lader blikket løbe ned over de to holdsedler, er det svært at udnævne en favorit. Europæerne har mere erfaring i hulspil, men sådan er det altid.

Kun tre spillere på det europæiske hold har ikke vundet på LPGA-touren: engelske Jodi Ewart Shadoff, som til gengæld spillede Solheim Cup i 2015 og 2017; hollandske Anne van Dam, Solheim-rookie men med fire Ladies European Tour-sejre; og svenske Caroline Hedwall, der scorede fem Solheim-point af fem mulige i 2013.

Det amerikanske hold indeholder flere major-vindere – Stacy Lewis, Morgan Pressel, Lexi Thompson og Danielle Kang – end europæernes, men samtidig fem Solheim-rookies og fire spillere uden tour-sejre.

I amerikanernes favør tæller, at man har gode minder fra sejrene i Tyskland i 2015 og i Des Moines, Iowa, i 2017. Men sejren i Tyskland kom først i hus efter et historisk comeback i singlerne. Dette på en bane uden særlig mange leaderboards og med ikke så golfkyndige tilskuere – to ting, der ikke vil hjælpe amerikanerne på Gleneagles.

“Hvis man ser på det europæiske hold, så var der to tyskere på holdet i 2015. I år er der fire briter med,” sagde Stupples. “Dertil kommer, at  Storbritannien har flere golfere, og de er mere golfkyndige. Disse fans vil møde stort frem for at heppe på europæerne.”

“Med andre or: Danielle Kang vil ikke kunne spille op til tilskuerne i Skotland på samme måde, som hun gjorde i Des Moines. Det er der ingen af amerikanerne, der vil kunne.”

At tabe to gange i træk til yankee’erne har det med at fyre godt op under de lokale på de kanter. Oven i det hele bor Europas kaptajn Catriona Matthew i North Berwick, halvanden times kørsel fra Gleneagles.

“Hør nu her, Europa er favorit,” sagde Stupples. “De har vel næsten altid været underdogs, men jeg vil mene, at ser man objektivt på det, så er de favoritter denne gang.” 

Af Steve Eubanks Foto: Getty Images